Saç Dökülmesi
Saçlarımız Neden Dökülür?
İnsan vücudundaki tüm kıllı alanların bir genetik ve evrimsel döngüsü bulunmaktadır. Örneğin derimizin hem sağlığını hem de güzelliğini koruyabilmesi açısından kendisini yenilemesi gerekmektedir. Bu yenileme en üst tabakadaki ölü hücrelerin dökülüp yeni ve daha temiz hücrelerin oluşması ile ortalama 28 günde bir gerçekleşir. Kadın cildindeki kendini yenileme süreci erkek ile kıyaslandığında daha erken başlar. İşte vücudumuzdaki kıllar da bu örnekteki duruma benzer şekilde bir döngü içindedirler.
Bu sirkülasyon içerisinde telogen safhası dediğimiz istirahat safhası vardır ve ortalama 3-4 ay sürer. Bu safhanın sonunda kıl kökünden yani folikülden yeni bir saç kılı oluşur, uzar ve saç çıkar. Saçın çıkıp yaşam süresini tamamlayana kadar olan evresine de anagen evre denir ve saçın büyüme aşaması olarak tanımlanır. En uzun evre anagen evredir ve birkaç yıl sürer. Süresini tamamlamış olan kıllar artık katagen evreye girer ve ortalama 2-3 hafta içinde folikülde hücre ölümü başlayarak saçın beslenme noktasından ayrılması yani yaşam döngüsünün sona ermesi gerçekleşir. Beslenme ve yaşam kaynağı olan papilla bölümünden kopmuş olan saç veya kıl teorik olarak ölmüş olsa dahi, henüz bir dökülme gerçekleşmez. Dökülme sürecinden önce güçsüzleşir, incelir ve hatta rengi değişir.
Ne Zaman Endişe Duyulmalı?
Bu durum kılın doğal yaşam döngüsüdür ve bu dökülmeden endişe duymaya gerek yoktur çünkü folikül yerindedir, sağlıklıdır ve yalnızca dinlenir. Endişe duyulacak veya sorun teşkil edecek durum, folikülün sağlığını yitirip ve ya ölmesi sonucunda beslenemeyip dökülen saçlardır. Folikülün eksikliği nedeniyle de bu saçın tekrar çıkması mümkün değildir.
Saçların işte tarif edilen dökülmeye bağlı olarak seyrelmesi ve hatta bölgesel kelliğe yol açması ister erkekte olsun ister kadında olsun çok rahatsız edici bir durum oluşturur.
Kişiler estetik açıdan kusurlu ve dış görünüşlerinin bozulmuş olduğunu hissederler. Çoğu zaman bütün bakışların kendilerine yönelmiş olduğunu düşünürler. Bu düşünceler hem kişilere hem de çevreleriyle olan ilişkilerine zarar verecek boyutlara ulaşabilir.
Bazı Dökülme Çeşitleri
Saçkıran
Saçkıran hastalığının henüz kesin sebebi bilinmemekle beraber, teşhisi konulan kişilerde genelde tiroid ve kansızlık gibi hastalıklar da bulunabiliyor. Stres ve travma gibi etkenlerden de oluşabileceği gibi genetik faktörler de tıp dünyası tarafından göz ardı edilmemektedir. Hastalıkların birbirini tetikledikleri ve büyük ölçüde stres ve psikolojik baskı nedeniyle gelişebildiklerini düşünecek olursak, bir diğer saç dökülmesine yol açan etken de strestir diyebiliriz.
Stres ve Psikolojik Baskı
Bir çok hastalığı tetikleyen ve her zaman bariz görülmeyen çok tehlikeli bir etkendir. Gerek hastalıkları tetikleyip hızlandırarak, gerekse kendi başına vücudumuz üzerinde gösterdiği yüksek baskı ile yalnız başına da saç köklerimize çok yoğun bir şekilde saldırabilir stres dediğimiz duygusal durum. Çoğu zaman farkına varmadığımız gizli strese maruz kalırız ve gözle görülen belirtiler birden ve hızlıca ortaya çıktığında ise genellikle artık çok geç olmuştur. Bu duruma en büyük örnek, stresin ve psikolojik baskıların öldürdükleri ve bir daha asla canlanmayacak olan saç köklerimizdir.
Genetik ve Kronik Hastalıklar:
En başta sayabileceğimiz bazı hastalıklar şöyledir; tiroid, yüksek kansızlık, demir eksikliği ve protein eksikliği (genelde yanlış beslenme sorunu yaşayanlarda görülür), androgenetik alopesi dediğimiz genetik saç dökülme hastalığı (20 li yaşlarda bile görülebilir ve genelde erkeklik hormonları ile kişilerdeki gen kaynaklıdır), mantar hastalıkları ve çoğu kanser hastalıkları da saç dökülmesinin başlıca sebepleridir.
New Hairline Antalya Saç Ekim Merkezi olarak bu sorunların hepsiyle her gün karşılaşmaktayız.
Erkek Tipi Saç Dökülmesi
Saç dökülmesini erkek tipi saç dökülmesi ve kadın tipi saç dökülmesi olarak iki gruba ayırabiliriz.
Erkek tipi saç dökülmesi, yani Androjenik Alopesi, çoğu zaman genetik sebeplerden kaynaklanır ve başlama yaşı oldukça erken olabilir. Şakaklarda görülen saç çizgisinin gerilemesi, tepedeki saç bölgesinde aşırı seyrelme gibi belirtiler baş gösterir.
Kadın Tipi Saç Dökülmesi
Kadın tipi saç dökülmesi ise genetik faktörlerin dışında bazı değişik sebeplerden oluşabilir ve dökülmenin akışı da erkeklerde olduğu gibi tipik bölgelerden seyretmeyebilir. Kadınlarda saç dökülmesine sebep olan başlıca sebepler şöyle sıralanabilir; doğum, dengesiz beslenme, hormon bozukluğu (testosteron fazlalığı), tiroid hastalığı ve benzeri hastalıklar, bilinçsiz kozmetik ürün kullanımı, ilaçlar ve hatta sık sık uygulanan boya, fön, perma işlemleri dahi buna sebep olabilmekte.
Erkekte saç dökülmesinin ve ya kelliğin oluşturduğu estetik soruna en kalıcı ve garantili sonuç saç ekimi operasyonudur. Bunun aksine kadında yapılan saç ekimi işlemlerine genetik nedenlerden ve saçların yapısal durumundan dolayı New Hairline Antalya Saç Ekim Merkezi olarak bir garanti verememekteyiz.
Bir önceki yazımız olan Saç dökülmesinde diğer tedavi yöntemleri başlıklı makalemizde PRP ve Mezoterapi uygulamaları hakkında bilgiler verilmektedir.